Het faillissement van warenhuisketen V&D heeft gezorgd voor een grote toename van de winkelleegstand. Volgens vastgoedadviseur Colliers International is bijvoorbeeld in de binnenstad van Utrecht 16 procent van het winkeloppervlak buiten gebruik. Voor het omvallen van V&D was dat nog circa 3 procent.
,,V&D had enorme winkels met heel veel vierkante meters vloer. De impact van de sluitingen is daardoor aanzienlijk”, zegt onderzoeker Bart Stek van Colliers. In Den Haag en Den Bosch is de leegstand volgens hem opgelopen van 7 naar 15 procent, in Leiden van 8 naar 16 procent.
Kwart van ruimte staat leeg
Ook in enkele kleinere steden zijn de gevolgen fors. Door het wegvallen van V&D staat in het centrum van Amstelveen in een klap bijna een kwart van het winkeloppervlak leeg. De leegstand steeg van 1 naar 24 procent. In Leidschendam gaat het om een toename van 10 naar 26 procent. Alles bij elkaar betekent de ondergang van V&D dat de winkelleegstand in Nederland met 350.000 vierkante meter is opgelopen.
De toekomstperspectieven wat betreft het vinden van nieuwe huurders voor de circa zestig oude V&D-panden verschillen nogal. Ongeveer twintig van de warenhuizen die minder gunstig waren gelegen, zouden wel eens langere tijd leeg kunnen blijven. Hier zijn volgens Colliers meer problemen te verwachten.
Meer nieuwe leegstand
De ervaring leert dat mensen bij langdurige leegstand hun looproutes door de binnenstad aanpassen, waardoor er ook in de directe omgeving van de vroegere V&D’s minder geshopt zal worden en zelfs nieuwe leegstand kan ontstaan. Een dergelijk scenario zou bijvoorbeeld kunnen spelen in Gorinchem, Sittard, Doetinchem en Beverwijk.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl